Prijava na e-novice

PREGLED IN UZ DOJK

23.04.2012 - 01:32

Klinični pregled in ultrazvok dojk sta primerni preiskavi za odkrivanje raka na dojkah pri ženskah tudi mlajših od 35 let. Prav tako sta primerni za nosečnice. Pregled je neboleč in natančen. Poleg natančnega samopregledovanja dojk enkrat na mesec je treba po petdesetem letu še na slikanje dojk (mamografijo) vsaj na dve do tri leta, če zdravnik ne določi drugače.

Samopregledovanje dojk je pomembna navada, ki bi jo morala osvojiti vsaka ženska, že v poznih najstniških letih. Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

 

Samopregledovanje naj bo izvedeno po kopanju. Ženska bi si morala dojke ogledati v ogledalu in jih primerjajte. Prepričati se mora, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklene roke za glavo in ponovno preveri, da ni sprememb.
Dvigne desno roko in položi levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začne na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Postopek ponovi še za levo dojko.

Nagne se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritisne na dojko. Postopek ponovi še za desno dojko.

Nagne se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipa levo pazduho, nato ponovi pregled še z razprtimi prsti. Postopek ponovi še za desno pazduho.

Če pri samopregledovanju zazna kakršno koli spremembo, je potrebno, da se naroči na pregled pri zdravniku specialistu.


Kako poteka ultrazvok dojk?

Posebne priprave na preiskavo niso potrebne. Če ima ženska, ki se odloči za UZ (ultrazvok) dojk že mamografske ali ultrazvočne izvide in slike, naj jih prinese s sabo za primerjavo. Preiskovanka sleče zgornja oblačila in med preiskavo leži na boku ali hrbtu, po navadi z dvignjenimi rokami. Kožo namažemo s posebnim gelom za boljši kontakt UZ sonde. Ko preiskovalec drsi s sondo po področju, ki ga želi preiskovati, je vidna na ekranu »živa slika« s presekom organa oz. preiskovanega področja, ki se spreminja s pomikom sonde.


Preiskava je priporočljiva:

 -  Za razjasnitev mamografsko vidnih nepravilnosti in za opredelitev tipljivih zatrdlin ob negativni ali nepregledni mamografiji.

 - Ker pri UZ preiskavi ni ionizirajočega žarčenja in jo lahko neomejeno ponavljamo, jo priporočamo pri nosečnicah in pri mlajših ženskah.

- UZ vodene punkcije so zaradi žive slike izjemno, do milimetra natančne, saj lahko na ekranu spremljamo pomik punkcijske igle.

                   

Prednosti UZ preiskave dojk:

- Je razlikovanje določenih sprememb od žleznega tkiva, česar nam mamografija ob gosti strukturi dojke ne omogoči.
- UZ  zelo dobro pokaže vsebino večjih mlečnih vodov, kar nam lahko pomaga pri opredelitvi izcedka iz bradavice.
- UZ je odlična metoda za prikaz pazdušnih bezgavk.
- UZ žarki niso nevarni saj ni ionizirajočega žarčenja.
- UZ pregled lahko naredimo neodvisno od menstruacijskega ciklusa (pri mamografiji smo omejeni na 5.-16. dan ciklusa).

© 2010 Optika Clarus, vse pravice pridržane | pogoji uporabe | produkcija CONNECTA