Ščitnica je ena žleza metuljaste oblike. Imamo jo vsi na vratu. Izloča hormon tiroksin, ki je izjemno pomemben. Ločimo 2 hormona T3 in pa T4. Ščitniški hormoni močno vplivajo na počutje in razpoloženje, na delovanje srca, prebava itd. Na ščitnico pa deluje TSH iz hipofize.

Samo dvajset gramov tehta žleza ščitnica, njenega pomena pa ne bi mogli zmeriti s tonskimi utežmi. S hormoni, ki jih izloča, namreč nadzira vse osnovne procese v telesu. Zaradi preveč oziroma premalo aktivne ščitnice trpi kar vsaka peta ženska.

Kakšni znaki so:

Za nastajanje ščitničnih hormonov je potrebno užiti dovolj joda in ravno pomanjkanje tega je najpogostejši vzrok za nastanek hipotiroidizma. V razvitem svetu je danes pogost vzrok še avtoimunska bolezen, imenovana Hašimotov tiroiditis, pri katerem bele krvne celice preplavijo tkivo ščitnice, nato pa ga napadejo protitelesa.

Pomanjkanje ščitniških hormonov povzroči, da telo začne delovati upočasnjeno. Ker so znaki dokaj postopni in neizraziti, jih pogosto pripišemo depresiji.

Ali ste vedeli?
  • V rodnem obdobju lahko na hipotiroidizem opozarjajo dolgi menstruacijski ciklusi, medtem ko so šibke menstruacije in izostanek menstruacij lahko znamenje hipertiroidizma. Motnja se lahko pojavi po porodu in je včasih zmotno zamenjajo za poporodno depresijo.
  • Basedowa bolezen se lahko pojavi že pri petletnih deklicah. Gre za zelo pogosto motnjo, ki jo lahko pri otroku opazite po izbuljenih očeh. Potrebno je zdravljenje s steroidi, včasih tudi operacija.
  • Za tvorbo hormonov potrebuje ščitnica jod, ki ga prestreže iz vode in hrane. K optimalnemu delovanju ji torej lahko pomagamo z uživanjem joda oziroma njegovih nadomestkov, o čemer se posvetujte z zdravnikom. Joda je sicer veliko v morski in jodirani soli.
Testirajte se!

Presejalni test oziroma merjenje hormona ščitnice, tirotropnega hormona (TSH) in prostega T4, je priporočljivo že pred petintridesetim letom, potem pa na vsakih pet let oziroma takoj, če opazite zgoraj navedene simptome. Ne odlašajte!

Testirate se tako, da vam odvzamemo kri in že naslednji dan izveste rezultate krvnih preiskav.