Vprašanja, kdaj si pa ti nazadnje opravila samopregled dojk, si prijateljice med seboj ne postavljajo pogosto oziroma največkrat sploh nikoli. Pa bi si ga morale, saj s samopregledovanjem dojk naredimo največ za zgodnje odkrivanje raka dojk, ki velja za eno tistih bolezni, ki najbolj ogrožajo življenje žensk.

Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

ZANAKI NA KATERE MORATE BITI POZORNI:

  • Bulica ali zatrdlina v dojki oz. pod pazduho.
  • Vdrta prsna bradavica ali spontan izcedek iz dojke.
  • Sprememba oblike ali velikosti dojke.
  • Sprememba barve kože.

 

SAMOPREGLEDOVANJE IZVEDEMO PO NASLEDNJIH KORAKIH:

  1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.
  2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.
  3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.
  4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Če opazite katerega izmed teh znakov, se lahko za pregled mamografije in UZ dojk naročite v našem Diagnostičnem centru Clarus.