KratkovidnostDaljnovidnostAstigmatizemStarostna slabovidnostPravovidnost

Kratkovidnost

Oko je v svojem razvoju zraslo predolgo, zato se žarki lomijo na optični osi pred mrežnico. Kdor ima takšno očesno napako, vidi oddaljene predmete motno. Napako korigiramo z očali (z vbočenimi konkavnimi lečami).

Hipermetropija- Daljnovidnost

Očesno zrklo je v svojem razvoju zraslo prekratko, zato očesna leča zbere svetlobne žarke za mrežnico. Slika bližnjih predmetov je na mrežnici motna, v tem primeru korigiramo vid z očali (z izbočenimi konveksnimi lečami), te leče lomijo svetlobne žarke tako, da nastane jasna slika predmeta na mrežnici.

Astigmatizem

Nastane zaradi nepravilne oblike roženice ali očesne leče. Imamo neostro sliko, moten vid, slike predmetov so izkrivljene, pri bližinskem delu se pojavlja hitra utrujenost, glavobol ...

Obris takšne leče je v tlorisu ovalen namesto okrogel (motnjo popravljamo s cilindričnimi lečami). Je nesimetrična očesna napaka pri kateri se žarki lomijo izven očesnega zrkla na različnih oddaljenostih.

Presbiopija- Starostna slabovidnost

Oko ima največjo prožnost v otroških letih. Po 40-ih letih pa prične leča počasi izgubljati svojo prožnost tako, da pri 60-tih prožnost popolnoma izgine in napenjanje mišic nima več nobenega učinka. Ta proces je fiziološki in poteka enakomerno pri vseh očeh.

Emetropija- Pravovidnost

V normalnem očesu se svetlobni žarki po prehodu skozi optične dele (roženico, lečo, steklovino) lomijo tako, da je njihovo žarišče na rumeni pegi. Tako oko imenujemo pravovidno oko (brez refrakcijskih anomalij).