Kako ohraniti vaše oči zdrave

Kako ohraniti vaše oči zdrave

21.04.2022

Ne jemljite svoje oči za samoumevne. Izvedite te preproste korake in vaše oči vam bodo hvaležne, da zadnje primerno skrbite.


1. JEJTE DOBRO
Dobro zdravje oči se začne s hrano na krožniku. Hranila, kot so omega-3 maščobne kisline, lutein, cink ter vitamina C in E, lahko pomagajo preprečiti težave z vidom, povezane s starostjo, kot sta makularna degeneracija in katarakta. Če želite ta hranila dobiti, napolnite svoj krožnik z:
- zeleno listnato zelenjavo, kot so špinača, ohrovt,
- lososom, tuno in drugimi mastnimi ribami,
- jajci, oreščki, fižolom in drugimi ne mesnimi viri beljakovin
- borovnicami, pomarančami in drugimi agrumi

Dobro uravnotežena prehrana vam pomaga tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže. To zmanjša vaše možnosti za debelost in povezane bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2, ki je glavni vzrok slepote pri odraslih.

 

2. NA DELOVNEM MESTU UPORABLJAJTE ZAŠČITNA OČALA
Če na delovnem mestu ali doma uporabljate nevarne materiale ali materiale, ki sproščajo škodljive delce v zraku, nosite zaščitna očala.

Športi, kot so hokej na ledu lahko povzročijo tudi poškodbe oči, zato nosite zaščito za oči. V danih okoliščinah vam pri tem lahko pomagajo čelade z zaščitnimi obraznimi maskami ali očala s poliakarbonatnimi lečami.

 

3. POGLEJTE STRAN OD RAČUNALNIKA
Predolgo gledanje v računalnik ali telefon lahko povzroči naprezanje oči, zamegljen vid, težave pri ostrenju na daljavo, suhe oči, glavobol in bolečine v vratu in hrbtu. S tem zelo obremenjujete vaš vid, zato vam priporočamo naslednje rešitve:
- prepričajte se, da so vaša očala primerna za gledanje na računalniški zaslon,
- premaknite zaslon tako, da so vaše oči poravnane z vrhom monitorja. To vam omogoča, da gledate rahlo navzdol,
- poskusite se izogniti bleščanju oken in luči. Po potrebi uporabite očala z vgrajeno zaščito proti modri svetlobi
- če so vaše oči suhe, pogosteje mežikajte ali poskusite uporabiti umetne solze (kapljice za oči),
- vsakih 20 minut si spočijte oči. To naredite tako, da pogledate 20 metrov stran za 20 sekund. Vstanite vsaj vsaki 2 uri in si vzemite 15-minutni odmor.

 

4. POLETI NOSITE SONČNA OČALA
Sončna očala vam pomagajo tako, da vaše oči zaščitijo pred nevarnimi UVA in UVB sončnimi žarki. Prevelika izpostavljenost UV žarkom vašim očem poveča možnost nastanka degeneracije rumene pege ali sive mrene. Tudi, če uporabljate kontaktne leče z UV zaščito, je priporočljivo uporabljati tudi sončna očala. Pri nas najdete ogromno izbiro kvalitetnih sončnih očal.

 

5. REDNO HODITE NA PREGLEDE VIDA
Priporočljivo je vsaki dve leti izvesti pregled vida. S tem, ko redno obiskujete svojega očesnega zdravnika (optometrista ali oftalmologa) poskrbite, da je vaš vid v najboljšem možnem stanju. Pri pregledih lahko zdravnik odkrije razne očesne bolezni, kot je glavkom, ki je navadno brez simptomov. Pomembno jih je odkriti dovolj zgodaj, saj jih tako tudi lažje pozdravimo. Kako pregled vida poteka si lahko preberete tukaj.

 

6. OMEJITE KAJENJE
Kajenje poveča verjetnost, da boste med številnimi drugimi zdravstvenimi težavami nagnjeni k poškodbi sive mrene, poškodbi vidnega živca in makularni degeneracijo. Če ste že prej poskušali opustiti navado zato, da bi začeli znova, nadaljujte z njo. Če ste že kdaj poskusili opustiti kajenje, a ste bili pri tem nespešni, naj vas to ne odvrne od ponovnega truda. Za dodatno pomoč se obrnite na svojega osebnega zdravnika.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.