Kaj je to astigmatizem?

Kaj je to astigmatizem?

17.10.2023

Astigmatizem si lahko predstavljate kot očesno napako, kjer vaše oči vidijo svet kot zamegljen ali izkrivljen. To je podobno, kot če bi imeli na oknu umazano steklo in ob pogledu na zunanjost bi stvari videli zamegljene in nejasne.

V normalnih očeh je roženica (prozorna plast na prednjem delu očesa) pravilne oblike, kot krogla. Toda pri astigmatizmu je oblika roženice nepravilna, bolj podobna ovalu. Zaradi te nepravilne oblike roženice, svetloba, ki vstopi v oči ne usmerja enakomerno in sestavlja nejasno sliko na mrežnici. Rezultat tega je, da imate težave pri jasnem vidu. Na primer, če imate astigmatizem, morda ne boste mogli jasno prebrati besedila na zaslonu ali videti obraza prijatelja na daljavo.

Astigmatizem lahko povzroči različne težave, kot so:

  • Zamegljen vid na vseh razdaljah,
  • težave pri branju ali gledanju na daljavo,
  • glavoboli ali očesne napetosti,
  • težave pri vožnji ponoči ali
  • hitra utrujenost oči.

Astigmatizem se lahko pojavi samostojno ali pa ga spremljajo druge očesne napake, kot je kratkovidnost  ali daljnovidnost. Zdravljenje astigmatizma običajno vključuje uporabo korekcijskih očal ali kontaktnih leč, ki popravijo nepravilno ukrivljenost roženice ali leče in omogočijo jasen vid. V nekaterih primerih se lahko odločite tudi za kirurške posege, kot je laserska korekcija vida, za trajno odpravljanje astigmatizma.

V takem primeru vam optometrist pri pregledu določi še cilinder in os. Cilindri so običajno vgrajeni v leče skupaj s sferičnimi dioptrijskimi močmi. Cilindri so označeni s cilindrično dioptrijsko močjo in kotno osjo. Dioptrijska moč cilindra se uporablja za popravljanje astigmatizma, medtem ko kotna os določa smer, v kateri je treba postaviti cilinder, da bi se usmerila svetloba v pravilnem položaju na mrežnici. 

V naši spletni trgovini trgovina.clarus.si najdete pestro izbiro kontaktnih leč z astigmatizmom. Ponudbo si lahko pogledate tukaj.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.