Pogosta vprašanja

 
1. Optometrist ali oftalmolog?
Natisni

Pogosto se stranke na izmeri dioptrije sprašujejo kdo je optometrist in kdo oftalmolog? Ali lahko zaupam rezultatom pregleda, ki ga opravi optimetrist? Ali optometrist sme opravljati okulistične preglede?

Odgovor na to vprašanje je vsekakor pritrdilen. Optometrist je strokovno usposobljena oseba, ki ugotavlja nepravilnosti pri vidu pacienta in njegovo korekcijo. Optometrist ima zaključen strokoven program na višji šoli in je strokovno izobražen za ugotavljanje in merjenje dioptrije. Oftalmolog pa je oseba, ki se ukvarja predvsem z zdravljenjem očesnih bolezni. K slednjemu vas bo ponavadi usmeril prav optometrist v kolikor ugotovi, da se pri vidu pojavlja bolezensko stanje.

V Optiki Clarus že vrsto let strmimo k stalnem dodatnem izobraževanu naših oftalmologov in optometristov. Z ljubeznijo skrbimo za vaš vid, zato pregled vaših oči zaupajte strokovnjakom.

Preberi blog tukaj o tem, kdo je optometrist in kdo oftalmolog.

 
2. Zakaj je pomembna osnovna izmera dioptrije?
Natisni

Prevladujeta dve zmotni prepričanji glede osnovnega očesnega pregleda in sicer, če dobro vidimo, ne potrebujemo pregleda ter da triažni pregled pri splošnem zdravniku zadošča. Treba je vedeti, da okulist poleg vida preverja tudi stanje oči in bolezni vida, ki sicer ne kažejo zgodnjih simptomov, vendar jih je kljub temu treba odkriti in seveda, zdraviti. Pregledi pri splošnem zdravniku, kot so na primer pregledi v šolskih ambulantah ali ambulantah medicine dela ne zadoščajo. Zato je za celovito in vsestransko kontrolo vida potreben osnovni očesni pregled pri zdravniku specialistu okulistu.

Preberi več o pregledih tukaj ali pa se NAROČI NA IZMERO DIOPTRIJEpreko spletnega obrazca.

 
3. Kdaj na prvi pregled vida?
Natisni

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima danes že vsak dvajseti predšolski in vsak četrti šoloobvezni otrok težave z očmi, ki lahko v letih odraščanja, povzročijo celo trajno izgubo vida, če jih ne zdravimo. Otroci naj bi opravili prvi pregled oči pri starosti šestih mesecev, kasneje pri treh letih in nato ob začetku šolanja. Redno naj bi s kontrolnimi pregledi nadaljevali vsaki dve leti, za razliko od otrok, ki so podvrženi višji stopnji tveganja in za katere je priporočljivo, da te preglede opravljajo pogosteje. Torej ne odlašajte in svoje malčke še pravočasno odpeljite na kontrolo!

 
4. Kaj lahko pričakujemo od obiska pri očesnem zdravniku?
Natisni

Osnovni pregled je popolnoma neboleč. Različni instrumenti so očesnemu zdravniku v pomoč pri različnih vrstah pregledov. Z nekaterimi ugotavlja stanje vida, spet z drugimi odkriva očesne bolezni. Pri osnovnem pregledu bo zdravnik pregledal, kako dobro vidite na blizu in na daleč. Z biomikroskopom si bo ogledal vaše oko in z lučko pokukal tudi vanj. Če bo ugotovil dioptrijo, bo predpisal ustrezne leče, v kartoteko pa vpisal vse potrebne podatke, da bo naš optik lahko izdelal očala, natančno po meri za vaše oči oz. vam naročil prave kontaktne leče. Le brez skrbi!

 
5. Ali tudi otroci potrebujejo kakovostna sončna očala?
Natisni

Da. Tudi otroške oči potrebujejo zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki, in to celo še bolj kot odrasli, saj otroci preživijo več časa pri igri na prostem. Poleg tega so leče otroških oči bolj transparentne, kot leče odraslih, kar UV žarkom omogoča še lažjo pot do mrežnice. Otroška sončna očala torej ne smejo biti le otroška "igrača", temveč morajo varovati otroške oči z enako stopnjo UV zaščite kot pri odraslih. V Optikah Clarus imamo specializirane oddelke za otroke, največji je v optiki v BTC-Cityu. Dizajn se prilagaja otrokom, večina oblik pa je pravzaprav prilagojenih in pomanjšanih kopij modelov za odrasle, saj se otroci radi zgledujejo po starših in želijo imeti “prava” očala, ne otroška, saj želijo izgledati kot odrasli.

Preberi več o otroških sončnih očalih tukaj.

 
6. Zakaj očalna stekla z antirefleksnim slojem?
Natisni

Dioptrijska stekla v očalih popravljajo napake očesa: kratkovidnost, daljnovidnost, napako nepravilno ukrivljene roženice, starostno daljnovidnost. Točno izmerjena dioptrija in pravilno izdelana očala služijo temu, da zopet vidimo ostro. Hkrati pa imajo stekla tudi stranske učinke. Svetloba, ki pada na sprednjo stran očal, prehaja v oko, en del (pribl. 8 %) pa se odbije nazaj. Tako namesto sogovornikovih oči vidimo neprijetne odseve na steklih. Svetloba, ki pada od strani na notranji del očalnih stekel, pa zmanjšuje vidno ostrino in povzroča neprijetno bleščanje. To je zelo opazno pri delu za računalnikom, pri umetni svetlobi, še posebej moteče je pri vožnji z avtomobilom v slabših svetlobnih pogojih: v dežju, v mraku in ponoči. Ostrino vida nam zmanjša tudi do 30 %. S takšnimi očali se pri delu hitreje utrudimo, vožnja z avtomobilom je bistveno manj varna.

Optična industrija je razvila postopek, s katerim zmanjšajo odboj svetlobe s površine stekel na minimum (na manj kot 0,5 %). Število nanešenih slojev in način nanosa je skrbno varovana skrivnost proizvajalcev.

Običajno je nanos na stekla sestavljen iz:

  • antirefleks
  • antistatični premaz odbija vse vrste umazanijo (prah, prstne odtise) in omogoča lažje čiščenje
  • trdi sloj, ki skrbi da je površina odporna na praske
  • hidrofobni sloj pa odbija vodo, kar je dobro kadar se očala rosijo ali nas ujame dež
 
7. Kako čistimo očalna stekla?
Natisni

Kadar je možno jih je najbolje čistiti v mlačni vodi z nevtralnim čistilom, potem jih sperite s tekočo vodo. Ne izpostavljajte pa očal agresivnim snovem in topilom.

Drugače pa očala čistite s krpico iz mikrovlaken, ki naj bo vedno čista, zato jo vedno shranjujte v priloženem etuiju, ter s čistilnim sprejem. Mikrovlakenska krpica se lahko pere in ponovno uporablja, pranje do 40° C brez mehčalca. Krpico dobite pri svojem optiku! Bolj kot je gosta, bolje je, zato ne varčujmo pri takem nakupu, ki le ni tak strošek!

Pri sprejih moramo omeniti, da ne pričakujte čudežev pri tistih, na katerih je napisatno antističen ali proti orositveni. Pomagajo že, vendar ne za dolgo, velikokrat le za kakšno uro. Na smučanju pa tudi to prav pride, kajne?

 
8. Kaj so pravzaprav očala s polarizacijskimi stekli?
Natisni

Svetloba, ki se odbija od zelo odsevnih površin, kot so sneg, led, voda, plaža, mokra cesta ..., je polarizirana. Odbija se v vse smeri, naše oko pa jo zazna kot neprijetno bleščanje. Polarizirane leče uspešno odstranjujejo te odbijajoče se svetlobne žarke. Prednosti polariziranih leč so povečan kontrast in boljše zaznavanje čistih barv in barvnih odtenkov. Omenimo naj še trojni antirefleksni sloj, ki omogoča jasno, ostro in nepopačeno sliko.

 
9. Kako izbrati prava športna očala?
Natisni

Oglasite se v našem Centru v BTC, ki je največji center optike v Sloveniji in eden največjih v Evropi, in našli bomo prave. Z gotovostjo lahko trdimo, da imamo največji izbor športnih očal v Sloveniji ... Na splošno pa je z nakupom in izbiro športnih očal tako, kot z »navadnimi« očali: najprej vam morajo biti všeč (da jih sploh pomerite) in potem vam morajo biti tudi prav. Najbolj pomembna pa je razlika pri namenu in načinu uporabe. Tu priporočamo, da povprašate tudi naše optike, ki so se poglabljali v tehnične podrobnosti posameznih lastnosti očal. Zares prava očala bodo šele tista, ki bodo povsem “pokrivala” vaše športne aktivnosti.

 
10. Katere so bistvene značilnosti dobrih športnih očal?
Natisni

Najprej je to odpornost na udarce. Nato pa hibridni materiali okvirjev in polikarbonatna stekla, odporna proti praskam. Oblika: vedno aerodinamična. Boljše optične sposobnosti od »navadnih« sončnih očal. In seveda, prilagodljivost spreminjajočim se vremenskim razmeram. In nauk: le prava športna očala vam zagotavljajo dober optični in tudi športni učinek.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.